Няколко случая на проявена жестокост срещу животни, повечето събрани от потребители на сайтовете dog.bg и bezdom.info

Част от тях са към бездомни животни, а друга срешу домашни любимци.

Предупреждаваме ви, че в някои от тях може да има снимков материал, който не е подходящ за всеки. Тези статии са отбелязани с тази икона - .

Нашите стопани за пример от проекта "Кастрирай, осинови бездомно животно, бъди отговорен стопанин"

С гордост Ви представяме снимките част на нашите отговорни стопани от проекта "Кастрирай, осинови бездомно животно, бъди отговорен стопанин", изпълнен благодарение на финансирането на Фондация "Работилница за граждански инциативи" и изпълнен от гражданска група "Град за отговорни хора" и Animal Rescue Sofia.

 

 

Рекс - поредният полят с киселина

Четиригодишното куче Рекс от породата българско овчарско куче е било полято с разяждаща течност през април 2010г., докато е бил вързан за колибата си.

Кучето има множество изгаряния, а едното му око е изтекло и кучето ще остане полусляпо. Рекс живее на вилата на собственика си в местността Козяк, която е на 2,5 километра от Берковица и задачата му е да пази стопанството на Никола Тонов.

Организирано е разследване, което показва, че следите от киселината тръгват от вилата на съседка, която по професия е медицинска сестра.

 

МИМА – КУЧЕТО С БРУТАЛНО ОТРЯЗАНИ ЧЕТИРИ КРАКА

Мима е домашно куче в град Дряново и живее нормален за дворно куче живот до момента, в който неизвестен „човек" не решава да упражни върху нея жестоките си способности.

 

ПОГРЕБАНИ ЖИВИ ... В ШАХТА

Четири малки кученца са натикани в чувал и хвърлени в шахта в Русе. След това шахтата е старателно затрупана с камъни, за по-сигурно бебетата да не могат да избягат от смъртта.

Подаден е сигнал от граждани към „Сдружение за защита правата на животните”, след като деца са ги потърсили за помощ. За разлика от повечето подобни случаи, тук се знае кой е извършителят. Това е възрастна жена, която подлъгвайки децата, че ще намери дом на кученцата, ги е помолила за помощ при хващането и напъхването им в чувала.

 

ОБЕСЕНО КУЧЕ ВИСИ НАД МАГИСТРАЛАТА

Труп на обесено куче висял цял понеделник следобяд (29ти март 2010) от пътен надлез край село Мало Конаре над автомагистрала „Тракия". Кошмарната гледка ужаси всички преминаващи шофьори.

Кучето е обесено съвсем демонстративно и е висяло безжизнено и полюшващо се от вятъра като в уестърн филм.

 

УЖАСИ НА УЛИЦА КРАЙРЕЧНА

18-ти юли сутринта. Отвъд Околовръстното шосе в Горубляне, на улица Крайречна – на самия край на София. Шест и половина сутринта. Истеричен кучешки лай и суматоха. Събудихме се стреснати и изтичахме на прозореца, който гледа към улицата. Гледката беше поразителна.

Нашият съсед Петър Логинов налагаше каракачанското куче на име Мечо с брадва. Удряше отново и отново и отново... кучето със сигурност беше мъртво, но той продължаваше да удря.

 

ПРОНИЗАН ОТ СТРЕЛА КОТАРАК

На 29 януари 2009 г. случайно открихме този котарак, докато спасявахме куче, блъснато от кола. Стрелата е била в тялото на животното поне 2-3 дена, защото ръбовете на раната бяха забрали. Извадихме стрелата и изтеглихме въздуха от гръдния кош, за да възстановим нормалното дишане. Все още е рано да се каже дали животното ще оцелее.

д-р Катерина Маркова
Русе, сдружение "Германо-Българска помощ за животните" -  кастрационен център и приют за бездомни кучета

 

БЪЛГАРИ ЯДАТ КУЧЕНЦА "ЗА ЗДРАВЕ"

На 13.11.2008 г. предаването Календар на Нова телевизия излъчва шокиращ репортаж от китното родопско селце Мугла. В него двама от жителите на селото признават, че колят, готвят и ядат малки кученца, защото е ползено за здравето. Техен съселянин потвърждава, че между местните жители "се носи такъв слух", че хора оздравяват от рак и други тежки заболявания и който се чувства болен го прави.
(Целият репортаж е включен в предаването Здравей, България от 20.11.2008, линк за гледане онлайн е даден по-долу.)

 

ПЛАМЕНА - КОТКА, ПОДПАЛЕНА ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ

На 30.11.2007 г. в столичния комплекс Зона Б-5 горяща котка тича  в ужас като факла в нощта. Подгонват я две жени, за да я изгасят. Едната изгаря якето си, за да потуши огъня. Котката е подпалена за забавление от деца на възраст между 15 и 17 години. Върху горящото тяло е имало и пластмаса, която да се разтопи.

 

ЕВГЕНИ АНДРЕЕВ (АСПИДОВ):"ОСИНОВИТЕЛ" ХРАНИ ОТРОВНИ ЗМИИ С ЖИВИ КОТЕТА И КУЧЕТА

Млад мъж на име Евгени Андреев, представящ се като Евгени Аспидов, осиновява животинки (котета и кучета), приютени от състрадателни хора, които им търсят дом.

 

ОРГАНИЗИРАНИ БОЕВЕ ПОД МАСКАТА „ТЕСТОВИ ИЗПИТАНИЯ” НА ОВЧАРСКИ КУЧЕТА

През последните 2-3 десетилетия в България навлиза нова форма на организираните кучешки боеве под благовидното име "тестови изпитания" на кучета - пазачи на стада.

 

КУЧЕШКИТЕ БОЕВЕ - ЗВЕРСКИ СПОРТ С БАСНОСЛОВНИ ЗАЛОЗИ ЗА ПОСВЕТЕНИ

Много хора в България мислят, че кучешките боеве са в далечната история на някой друг свят. Тази история е събрана от публикации в медиите и интернет тук и сега и тя се пише и днес необезпокоявано. Организираните кучешки боеве се наказват в България с глоба от 500 до 1000 лв. и не се преследват от органите на реда.

 

Роби

Роби - беше млaдо животинче на не повече от 10 месеца. Беше прострелян
първо в главата м/у очите в резултат на което имаше и дупка на небцето.
Оправи се благодарение на добри хора и тъкмо приключи лечението и го
простреляха в гръбнака. От първия инцидент нямаме снимки. Снимките са
от втория. Най-лошото в случая е, че се знае кой е стрелецът, но никой
нищо не предприема, защото той и хората заплашва. А е известно колко се
съблюдава на този етап ЗЗЖ. Съчмата беше заседнала в гръбнака, котето
се наакваше и напишкваше и си влачеше задните крачета в резултат, на

 

Простреляно коте - инвалид

Малко котенце инвалидче. Почина впоследствие въпреки усилията на лекарите да го спасят.
Котенцето беше на два месеца и простреляно в гръбнака. Беше оперирано и сачмата извадена, но не можеше да пишка само и мехура му се изстискваше ръчно. Също така не можеше да ходи със задните крачета и след операцията имаше съвсем лека чувствителност. За жалост така и не е ясно кой изверг му беше причинил това злощастие. Намерено е в безпомощен вид на улицата.

 

Питбулка, залята с киселина

По обаждане намират куче – питбул, в мното лошо състояние. Явно е било залято със сярна киселина или друг химичен препарат. В момента то се намира при ветеринари, които го лекуват. След рехабилитацията то ще се нуждае от дом и стопанин. То е много мило, добро и дружелюбно.

 

Вихър

Вихър е намерен близо до шосе, вероятно блъснат от кола – с парализирана задница и невъзможност да се движи нормално. Ходел на предните си лапи, влачейки задницата с ужасни звуци заради болката, която изпитвал. Бил кожа и кости. Възстановил се бавно, макар и с парализа на някои нерви, и заживял в спортната база.

 

Сериен убиец на кучета

Получен е сигнал, че в разградско село си имат сериен убиец. До сега са убити 18 кучета. Повечето от тях са пазачи на животни или на имоти, които през деня са и в двора, и на улицата. Някои от тях са заколвани, след което премествани от мястото. Други са отстрелвани. Всички си приличат по едно - отрязани са им скалповете и ушите, след извършване на убийството. Труповете им остават захвърлени в околностите на селото или изгаряни. И никога повече не ги виждат. Заснето и са трупове от убийство, извършено преди два до четири дни, предвид състоянието им.

 

 

10 месеца затвор за побой над куче

10 месеца затвор за побой над куче получи 40-годишен унгарец. Собственикът на животното беше осъден от съд в Будапеща, защото нанесъл няколко удара с чук по главата на домашния си любимец

 

Деца ще стрелят по бездомни

Видях деца на около 8-9 години на ул. "Козяк", кв. Хладилника. Беше около 17-18:00 часа това лято (2008 г.). Срещу магазин "Елемаг" на тротоара децата се канеха да стрелят с пистолети по малки бездомни кученца (на около 2-3 месеца). Изгоних ги. После една приятелка ми каза, че същите и по-рано през деня пак са ходили с пистолети там и тя също ги е гонила. Улицата е много оживена, а никой друг не реагира.

Автор: Maggi – дог.бг

 

Двама мъже разходат кучета

Двама мъже, част от по-голяма компания, разхождат кучетата си в Южния парк. Единият е с женско ловно куче на 2 години, което е осиновил, а другият има бигъл на 1 годинка. И двамата мъже са агресивни и малтрерат кучетата си. Виждала съм как единият жестоко, с извратено удоволствие, пребива ловното си куче. Налага го с повод, сгънат на две, като камшик – удря с голяма сила и жестокост в продължение на минути свитото и скимтящо на земята куче. Мъжът е доста едър и силен, а кучето няма 20 кг... В други случаи съм го виждала да използва ритници.

 

Да убием коте

В сряда, както си седях в офиса, изведнъж чух много силни удари от балкона на първия етаж срещу офиса ми. Съседа уби с дебела тояга една котка. Разкрещях се но беше късно. Стана голям скандал – бил я убил, защото влизала у тях през терасата...

Автор: AlximikA - бездом

 

Аз съм дете, само трети клас

Имам нужда от помощ, видях как се правят ужасни неща с малки котета. Едно дете от трети клас намери коте на около два месеца, взе голям камък и му пръсна главата съвесем халднокръвно, ей така без причина. Не зная какво да правя, къде да се оплача?

Автор: arcane – bezdom

 

Моето коте

Деца от четвърти клас бяха хванали на примка моето коте. В продължение на няколко часа са го мъчили, след което са се целили в него с камъни половин час. Играели на игра, в която победител е този, при който умре котката. Става дума за пет килограмова котка. Когато си я взех от пътя, главата й беше направена на пихтия. Просто съжалявам,че не е умряла по-бързо.

Автор: ilinochka – bezdom

 

Рекс

Преди седмица немска овчарка на име Рекс беше ухапана по опашката и имаше рана. Преди няколко часа, докато си играехме с него, дойде един далматнец - Рино. Стопанина на Рино не го държи на повод, въпреки че Рино е много агресивен към другите кучета.

 

Болницата

Медицинска сестра съм в интензивен сектор на кардиология в една от най - елитните болници в София. Както в повечето оградени пространства в София и в нашия болничен двор се разхождат бездомни кучета, които са може би една от радостите в подтискащото ежедневие на пациентите. И както навсякъде, съобразно природните закони, един ден в двора защъкаха 9 малки кутрета - 2 кафяви и 7 белички. Мъниците бяха тема №1 за всички ни - лекари, сестри, лаборанти, пациенти... Нещо, което ни сближаваше, правеше съпричастни, радваше ни... До онзи ден.  

 

Куч

В случая става въпрос за жестокото убийство на едно болно кученце, което живееше в специално построена за него колибка в частен двор на ъгъла на ул. “Цар Асен” и ул. “Узунджовска” в центъра на София. Преди няколко месеца собственикът на животинчето почина и грижата за неговия любимец поеха съседите и милостивите хора от квартала. То живееше заедно с още едно куче, беше кастрирано и обезпаразитено и не представляваше опасност за никого. Щеше мирно и тихо да дочака края си в колибката, която му построи неговият собственик. Но УВИ!!!!!

 

Храна

Днес отивах до една приятелка, когато в задния двор на една къща видях мъж със кучето си. Мъжът сякаш стъпка нещо със сила. Погледнах и видях малка топка козинка. В същото време кучето му ръфаше животинката и тя ИЗМЯУКА! Покъртително - беше дал на кучето си да яде ЖИВА котка и докато кучето я дъвчеше, той й тъпчеше главата, за да не се мъчи да бяга от "любимеца му".
Автор: elorna

 

Беззащитни

Мечо дойде в квартала преди две години, след като починал стопанинът му, а съпругата го изгонила. Той беше прекрасен, спокоен и много добър. По-миналия понеделник се затичал след някаква кола, която кривнала, блъснала го и му счупила предната лапа. Момчето от павилиона за вестници, при което Мечо лежеше през деня, и жената от павилиона за храни на животни го сложили настрани, за да го занесат на ветеринар. В това време колата спряла, от нея изскочили двама, въоръжени с щанги и пребили беззащитното животно.

 

Жестокост

Провокирана от факта, че пред очите ми убиха здраво и право животно, което издъхна в ръцете ми след 15 минути агонизиране, искам да ви разкажа тази история.

Аз и моя приятелка тръгваме с колата на път, обаче насред булеварда малко пухено котенце. Веднага спряхме и отидохме до тротоара, където се беше замотало. Всичко става пред един строеж с високо ограждение.

 

Белият зъб

Появи се в квартала преди около месец, незнайно откъде. Спеше под открито небе или свит под някоя кола. Хората от блока го хранеха,а той им близваше ръката в знак на благодарност и ги гледаше с най-топлите кафеви очи. Децата го кръстиха Белия зъб, галеха го, играеха с него, а той махаше с опашка доволен и щастлив. До миналата неделя, през нощта. Простреляха го с въздушна пушка – така и не разбрахме кой и защо? На сутринта го намерихме свит на кълбо под едно дърво зад блока, целият му преден ляв крак беше в кръв, не можеше да стъпва на него.

 

Питон

Във връзка с обявата, която бях пуснала, че подарявам малки котета, се срещнах с една жена, която се представи пред мен като влюбена в животните, обясни ми колко ги обича и как се грижи за тях, като ми каза, че има в дома си всякакви животни. Аз й дадох котето.

 

Съседи

Убиха ни кучето,потресени сме. В къщи някой не е затворил добре вратата и кучето ни е излязло на улицата – за първи път. Хора не напада, дружелюбен е и много обичлив и това го знаят всички около нас. Отишъл на оградата на един от съседите, който също има мъжко мъжко, започнали да се лаят и съседът прибиррал своето куче, отворил вратата и вкарал нашето вътре. Пребил го до смърт по особено жесток начин! На мен не ми разрешиха да го видя мъртъв, гледката е била потресаваща.

 

Pepi

Близо до супермаркет в Добрич живеят няколко бездомни кучета. Едно от тях е простреляно с газов пистолет и сега е с едно око. Друго от тях е простреляно в крака. Живи са, но трето не е имало този късмет и е починало от раните си. Много хора в Добрич казват, че знаят кой стреля по кучетата, но никой не може да направи нищо.

автор: анонимен

 

Лясковец

В град Лясковец се отглеждат кучета „със родословие” по следния начин:

В малко дворче кучетата живеят в клетки от по 1м2. Всичко е мръсно и мирише. Козината на кученцата е сплъстена, а едно от тях е с извадено око.

автор: анонимен

 

Emi

В квартал Надежда откриват 4-месечно кученце, завързано с найлонов чорап. Кученцето било пред гладна смърт, със счупено краче и анемия.
автор: анонимен

 

Димитровград

В Димитровград намират пребити две кучета – едното жестоко разкъсано, а другото – с унищожен крак. Налага се евтаназия за първото и ампутиране на крака на второто.
В този район често се случвало да намерят убити кучета – разстреляни, бити или разкъсани от насъскани служебни кучета.
автор: анонимен

 

Aрсеник

След като загубва в ужасни мъки кучето си – отровено с арсеник, момиче получава следното писмо в пощата си:

 

 

Измъчвано коте

Куче и коте живеели в района на жилищен блок. Котето е било на момиченце, което си заминало и бабата на момичето изхвърля котето на улицата.

Един ден намират котето свито, с окървавена муцуна – разкъсана устичка и изплезен език. Оказва се, че котето е било измъчвано – ритано или хвърляно и е със счупена челюст.

автор: анонимен

 

Наръгано кученце

Вчера бях потресена от гледката на кръв пред целия блок. И какво да видя? Едно от кученцата зад блока стои с извадени черва събира последни сили да живее. Било е наръгано доста грубо, защото жената от магазина каза, че е имало доста кръв. Цяла нощ е губило кръв и умирало от болка. Малко след това починало на път за ветеринарния лекар.

автор: анонимен