Български артисти и музиканти срещу насилието над животни

Милена, Елица Тодорова, Веси Бонева, Виолета Марковска и други български знаменитости застанаха зад кампанията на „Град за отговорни хора”.

Български знаменитости застават срещу насилието над животни редом с гражданска група „Град за отговорни хора” и стотици хиляди хора в социалните интернет мрежи. Милена Славова, Елица Тодорова, Бате Енчо, Ювиги, Веси Бонева, Виолета Марковска, Хората от Гетото и още любимци на българската публика подкрепят искането за криминализиране на проявите на особена жестокост към животни  с участието си в благотворителен видеоклип към кампанията „Срещу насилието”. Клипът е създаден с безвъзмездната помощ на рекламна агенция "Бригада" и фирма “Social Me”.

Инициативата стартира в началото на 2009 година и постигна частичен успех. С окончателно гласуване през април 2009г., българският парламент инкриминира само организирането на боеве с животни, но не счете жестокостта към животните за обществено значима, макар тя отдавна да се третира като престъпление в развитите държави по света, а също и във всички държави от ЕС с изключение на България и Румъния.

След поредните зверства, като най-фрапиращ е случая на кучето с отрязани крайници от с. Дряново, обществената нетърпимост избухна и стотици хиляди хора се обединиха срещу насилието над животни. Фейсбук групите организираха протести и подписка из цялата страна. Правителството и депутатите демонстрираха политическа воля да приемат необходимите промени в НК на Република България и да обявят особената жестокост към животните за престъпление, като те следва да се гласуват от Парламента.

„Нашата гражданска група работи активно върху информирането на хората колко опасни са за обществото подобни деяния, подкрепяме действията и на други организации в тази насока”, сподели Д-р Мила Бобадова, ветеринарен лекар и един от представителите на „Град за отговорни хора”. „Жестокостта към животни е един наистина обществено опасен акт - има проучвания, доказваща пряката връзка между насилието над животни и това над хора, затова обществото трябва да покаже ясна позиция и да се противопостави на толерирането на подобни деяния.”, добавя тя.

„Животното винаги ти е предано. При него я няма тези завист и този егоизъм, който са обзели хората. То е едно открито същество, което с предаността си и блясъка в очите ти дава толкова много, което трудно може да откриеш. Съжалявам, че много хора не разбират това”, коментира рок певицата Милена Славова.
Актрисата Виолета Марковска, споделя: „Аз съм против насилието във всичките му форми. Това определя същността ни като човешки същества. Да можеш да обичаш и да правиш добро, това е най-възвишеното нещо, което за съжаление не всеки умее”.
„Всеки един от нас, независимо дали е популярен или не, може да даде пример със своето лично отношение. Ние сме създадени да живеем в хармония с животните и природата около нас. Любовта е най-важното нещо и животните много силно я усещат”, призовава Елица Тодорова.

Видеоклипът: http://www.youtube.com/watch?v=EIarger_ucE